- 0 kr
Vad ska jag tänka på när det gäller köp av bröstsele?
-
Med en bröstsele överförs kraften från bringan när hästen drar.
En bra bröstsele har lös brösta, däckel med hög skakelinfästning, baksele och draglinor.
Alla våra selar säljs kompletta, även med huvudlag och töm.
Bröstans bredd ska vara anpassad för ponnyn eller hästen som skall ha den. För en liten ponny kan ca 6-7 cm vara lagom, för större ponny ca 7-8 cm för häst är 8-10 cm ofta en bra bredd. Är bröstan för smal, fördelas trycket på för liten yta och är den för bred, kan den trycka på bogspetsarna. Bröstans överkant ska vara välrundad och mjuk. Bröstan bör vara fodrad med mjukt läder eller annat material som inte skaver eller irriterar. Lagom höjd på bröstan är två fingrar över bogspetsen när hästen drar. Vanligtvis sjunker bröstan något när hästen arbetar. Ju högre en brösta kan placeras utan att påverka luftstrupen, desto större bogfrihet får hästen. Nackremmen delar sig i två remmar för att hålla bröstan på plats i rätt läge. Den ska vara bred och fodrad. Tömöglorna ska sitta så att tömmen löper så rakt som möjligt.
Däckeln ska ha en stomme som ger frihet åt manken och ryggraden så att den inte klämmer ryggradens muskelfästen. Det finns olika typer av däcklar, t.ex. selettdäckel, (kallas även giggdäckel) och vagnsdäckel.
Selettdäckeln använder man till enaxlade vagnar eller fyrhjuliga vagnar med gaffelskaklar (u-skakel). På dessa kan remmen som skackelöglorna sitter i röra sig och följa med i skacklarnas rörelse om man kör där det lutar mycket.
En vagnsdäckel har fasta skackelhållare och passar bra för fyrhjuliga vagnar som har skacklar som är individuellt fästa vid vagnen. Det gör då att skacklarna hålls kvar i samma höjd. Bukgjorden bör vara minst 5 cm bred för att fördela trycket. Den inre remmen, däckelgjorden, skall dras åt så att däckeln sitter stadigt, men inte lika hårt som en sadelgjord. Den yttre remmen som håller skacklarna på plats skall vara så åtdragen att skacklarna ligger stadigt, men inte så hårt att de dras samman, eller att alla skackelrörelser överförs till hästen. Den får heller inte spännas för löst, då den kan nypa hästen i armbågarna.
Ryggstycket sitter mellan däckeln och svanskappan och får inte spännas så hårt att däckeln dras bakåt, men inte heller så lite att svanskappan hänger löst under svansroten. En handsbredd ska få plats mellan ryggremmen och korset. I ryggstycket sitter bakselen fast.
Bakselen är en viktig del ur säkerhetssynpunkt. Det hjälper hästen att hålla emot vagnen i nerförsbackar och bromsa. Lagom höjd är en handsbredd nedanför bärbensknölarna, där rör sig hästens ben som minst. Den ska sitta så spänd att man får in en handsbredd i mellan när hästen är i dragläge eller står stilla på plan mark.
Draglinorna ska spännas så att det är dessa hästen drar i när den drar vagnen. Det ser man på att svängeln då rör sig med en pendlande rörelse och att skakelöglan på däckeln ligger stilla mitt på däckeln. Om skakelöglan dras bakåt så har man för långa draglinor (då drar hästen i skaklarna) och har man spänt dom för kort så strävar hela skakelöglan framåt på däckeln i stället.Tömmen är oftast av läder vilket ger lite mer tyngd och känsla, men till syntetselar medföljer oftast en töm i syntetmaterial. Dessa finns i olika material och utförande, ofta har de gummitrådar invävda i materialet, vilket ger ett mycket bra grepp. Tömmen kan variera i bredd, oftast är de mellan 18-23 mm breda. Tömmar är av traditionen bruna i färgen även om selen är svart.
Huvudlaget vid körning är kraftigare i utförandet än ett vanligt ridträns. Det måste sitta stadigt och hålla ordentligt även om hästen skulle göra en oväntad rörelse. Det finns huvudlag med skygglappar och utan. Skygglappar hjälper hästen att fokusera framåt och t.ex. inte ta ett skutt ut i diket om den blir rädd och används också ofta vid par eller spannkörning för att kunna påverka en häst utan att dens kamrater blir påverkade.
Den enklare typen av bröstsele där bröstan sitter ihop med bukgjordens ring, tillåter inte hästen att dra på ett optimalt sätt och är inte att rekommendera. Den saknar ofta både däckelgjord, draglinor, baksele och främre tömringar men säljs ändå som komplett. Drar hästen utan draglinor och svängel med denna typ av sele kan den bli bränd över bogarna eftersom den då drar direkt i fasta skacklar som hindrar selen från att följa bogrörelserna. P.g.a. den låga skackelinfästningen kan hästen också få svårt att svänga då den kan få skackeln i sidan.
Hur vet jag vilken sorts sele som passar till min häst?
-
Om hästen har lågt ansatt hals, (vilket kan gälla vissa kallblod, fjordingar och shettisar t.ex), så kan det ibland vara svårt att få en rak brösta att ligga bra eftersom de inte har så mycket plats för en rak brösta. För det mesta går det att anpassa ändå, men man får vara extra noga vid inpassningen så att bröstan inte trycker på bogspetsarna eller ligger för högt så den ligger mot luftstrupen.
Men för vissa hästar så kan det vara bättre med en annan typ av brösta, t.ex en anatomiskt formad empathybrösta, ett french collar, ett "vanligt" fast collar eller loksele.
Man bör också tänka på vilken eller vilka sorts vagnar hästen ska dra, så att selen man köper passar ihop med den vagn man har. Vilka mått ska jag ta?
-
Om man är osäker på vilken storlek ens häst behöver, är det alltid bra att ta lite mått på sin häst för att komma fram till vad som blir bäst.
Denna bild visar hur man mäter och vilka mått som är bra att ta. Hur ska jag sköta min sele på bästa sätt?
-
Rengöring:
En lädersele kan med fördel sprayas med flytande sadeltvål direkt efter användning. Om man gör det innan smutsen och svetten har torkat in så går det lätt att få bort smutsen.
För mer intorkad smuts så är det bättre med glycerintvål och vatten och sedan läderbalsam eller olja. Selar som är inoljade från början räcker det oftast med att smörja med läderbalsam eller spraya med läderimpregnering.En syntetsele kan tvättas av med ljummet vatten och milt diskmedel. Syntetmaterial av typ leatherette eller biothane kan torkas med handduk och är sedan färdiga att användas igen.
En sele i nylon får man hänga att torka över natten t.ex. då den tar lite längre tid att torka.
OBS! Man bör ej blötlägga hela däckeln på syntetselar eftersom det tar tid innan stoppningen i däckeln torkar. Däckeln torkas av försiktigt.
Man bör förvara selar i uppvärmd sadelkammare för bästa hållbarhet.
Varför bör man använda svängel och draglinor?
-
Svängel och draglinor hjälper till att göra det behagligare för hästen att dra och dessutom blir det även bekvämare för de som åker med i vagnen. Själva svängeln är oftast av trä eller järn och vanligen mellan 60-90 cm lång. Den följer med i hästens rörelser så att det inte skapas friktion över bogen som det kan bli om hästen drar direkt i fasta skaklar.